Scheidsrechters

Hieronder is alles te vinden wat met de spelregels te maken heeft. Wie moet er een wedstrijd fluiten, wat zijn de regels en handige tips voor de scheidsrechters zijn hier terug te vinden.

Scheidsrechterskaart
Vanuit de KNHB geldt de regel dat elk lid vanaf 16 jaar een scheidsrechterscursus moet volgen en van de C-kaart (clubscheidsrechter) minimaal het, door de KNHB vastgestelde, aantal wedstrijden fluiten, teneinde bevoegdheid te behouden.

De arbitragecommissie nodigt in de eerste helft van het seizoen alle (nieuwe) leden vanaf 15,5  jaar uit voor deelname aan deze cursus. Bij het niet halen (bewust of onbewust) zal deze persoon toch worden ingepland voor een zaterdagochtend als spelbegeleider.

Indien iemand niet komt fluiten wordt deze persoon de volgende wedstrijd van zijn/haar eigen team ingedeeld als scheidsrechter. Hij/zij kan dan niet deelnemen aan zijn/haar eigen wedstrijd

Afhankelijk van het aantal leden vanaf 16 met een scheidsrechterskaart dient iedereen 2 tot 3 wedstrijden per seizoenshelft te fluiten. De arbitragecommissie verzorgt de planning door een team in te delen als scheidsrechters. Vervolgens is het aan de aanvoerder/het team om te zorgen dat een lid deze wedstrijd fluit.

Een wedstrijd fluiten is voor velen een moeilijke opgave. Hoewel er geen belangrijke regels gewijzigd zijn, is het voor scheidsrechters van groot belang om het (vernieuwde) spelreglement voor het begin van het seizoen serieus door te nemen.

Scheidsrechters
De scheidsrechters dienen minimaal 10 minuten voor aanvang van de wedstrijd
aanwezig te zijn in het clubhuis.
Na afloop van de wedstrijd dienen te scheidsrechters het digitaal wedstrijdformulier goed te keuren.

Vraag vóór de wedstrijd aan de coaches van de teams of er bijzondere zaken zijn waarop gelet zou moeten worden. Bij twijfel over de spelregels: gewoon (vooraf) vragen aan de coaches. Zorg overigens dat je je vooraf op de hoogte stelt van de spelregels. Raadpleeg hiervoor de KNHB site (via menu De vereniging-arbitrage-spelregels).

Fluitregels
Fluit duidelijk (hard) en consequent. Loop met het spel mee. Zorg dat je fatsoenlijk (sportief) en afwijkend gekleed bent. Concentreer je op het spel. Zet je mobiel uit!

Niet fluiten! dan sta je erbuiten!
Scheidsrechters die voor een wedstrijd opgesteld staan, maar niet op komen dagen zonder vervanging te regelen worden geschorst om mee te spelen voor de eerstvolgende wedstrijden door de arbitragecommissie.

Nieuw arbitragebeleid MHC
Sinds maart 2014 heeft MHC een duidelijk arbitragebeleid opgesteld.
In onderstaande bijlage kunt u dit beleid lezen.

Spelregels
Voor de diverse spelregels kijk in onderstaande bijlagen.

Bijlage drietal hockey: spelregels drietal.pdf
Bijlage zestal hockey: spelregels zestal.pdf
Bijlage achttal hockey: spelregels achttal.pdf
Bijlage elftal hockey: spelregels elftal.pdf